ћирилица | english
HorSeparator

Naslovna / Odnosi s javnošću / Aktuelnosti / Arhiva aktuelnosti / Aktuelnosti 2009 / VEŽBA STUDENATA VOJNE AKADEMIJE „DIPLOMAC 2009“

Aktuelnosti 2009
26. 05. 2009.   16:50:57

VEŽBA STUDENATA VOJNE AKADEMIJE „DIPLOMAC 2009“


Na intervidovskom poligonu Pasuljanske livade danas je izvedena vežba studenata Vojne akademije „Diplomac 2009“, kojoj su prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, ministar odbrane Dragan Šutanovac, načelnik Generalštaba VS general-potpukovnik Miloje Miletić, najodgovornije ličnosti iz sistema odbrane, predstavnici vojnodiplomatskog kora, verskih zajednica i delegacije vojnih akademija Kraljevine Holandije i Republike Egipta.

Posle vežbe predsednik Tadić je izrazio zadovoljstvo nivoom obučenosti studenata za prve oficirske dužnosti koje će uskoro primiti, ali i spremnošću Vojne akademije i ostalih institucija i jedinica Vojske Srbije koje su učestvovale na današnjoj vežbi.

„Srbija je apsolutno nezaobilazni činilac stabilnosti u jugoistočnoj Evropi. Naša geopolitička pozicija je takva da podiže i nivo odgovornosti Vojske i naše spoljne politike“, istakao je Tadić i naglasio da Srbija vodi nezavisnu i miroljubivu spoljnu politiku i da će tako nastaviti.

Predsednik Tadić je ponovio da je strateški cilj Srbije članstvo u Evropskoj uniji. „U domenu bezbednosti Srbija je članica Partnerstva za mir. Naša je namera da u oviru tog programa radimo sa našim partnerima, podižemo odbrambenu sposobnost naših oružanih snaga i čitavog sistema. U tom smislu je važno jedinstvo i koordinacija vojske, policije, obaveštajnih i bezbednosnih službi, kako za bezbednost zemlje tako i za stabilnost regiona“.

Tadić je podsetio da je proglašenje nezavisnosti Kosova bilo veliki izazov za Srbiju i da je naš cilj i dalje očuvanje teritorijalnog integriteta i celovitosti države. On je rekao da će, iako danas prisustvuje vojnoj vežbi, Srbija svoju politiku braniti isključivo političkim, pravnim i diplomatskim sredstvima.

Predsednik Srbije je ukazao da je svetska ekonomska kriza pretnja svetskom miru i stabilnosti i i da je važno da sve zemlje sveta, naročito one najrazvijenije i najmoćnije, vode moroljubivu politiku.

„Vojska Srbije je važan instrument spoljne politike zemlje i značajan resurs njene ekonomske obnove i naučnoistraživačkih potencijala“, istakao je Tadić i izrazio zadovoljstvo zbog akreditacije Vojne akademije u sistem visokog obrazovanja Srbije kao i zbog velikog zanimanja mladih ljudi za upis u tu visokoškolsku ustanovu.

„Do sada je dosta urađeno i na modernizaciji Vazduhoplovstva i službi telekomunikacije i informatike, a sa procesima modernizacije i profesionalizacije nastaviće se i ubuduće“, rekao je predsednik Tadić. On je podvukao značaj obuke i obešao da će država i ubuduće o vojsci brinuti kao o svom strateškom resursu.

Predsednik Tadić je naglasio značaj učešća našeg sanitetskog tima zajedno sa norveškim kontigentom u mirovnoj misiji u Čadu, naglasivši da će pritom biti ispoštovane sve demokratske procedure. On je dodao da Srbija treba da bude spremna da brani mir i stabilnost ne samo na svojoj teritoriji, već i van svojih granica gde je to neophodno.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac istakao je da je današnja vežba bila veoma složena i komlikovana, naročito sa aspekta bezbednosti, jer je korišćena bojeva municija.

Šutanovac je rekao da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije poklanjaju veliku pažnju obuci, podsetivši da se danas, pored hiljadu angažovanih pripadnika na Pasuljanskim livadama, izvodi i vežba Prve brigade u Vojvodini sa petsto učesnika. „Vežbovnim aktivnostima i ubuduće biće posvećena puna pažnja, kako bi se postigao viši nivo obučenosti i nastavio proces profesionalizacije“, naglasio je ministar odbrane.

Načelnik Generalštaba VS general-potpukovnik Miloje Miletić izrazio je uverenje da će Vojska Srbije sa novom generacijom potporučnika za nekoliko meseci dobiti značajno osveženje u svojim jedinicama.

„Vežba je potvrdila da su studenti završne godine Vojne akademije osposobljeni za izvršavanje zadataka iz svih misija Vojske Srbije“, rekao je general Miletić i istakao da je to rezultat zajedničkog angažovanja Generalštaba VS, Vojne akademije i menadžmenta Ministarstva odbrane na stvaranju koncepta novog oficira.

Završna vežba studenata Vojne akademije koja je održana danas na intervidovskom poligonu Pasuljanske livade objedinila je većinu sadržaja taktičke i vatrene obuke koja se izučava na toj visokoškolskoj ustanovi. Ove godine tema vežbe bila je “Mehanizovani bataljon ojačan tenkovskom četom u napadu sa izvršenjem bojnog gađanja“. Kao i prethodnih godina studenti četvrte i pete godine, uz pomoć mlađih kolega, ali i nastavnika, pokazali su sposobnost da izvršavaju složene borbene radnje i da komanduju, odnosno obavljaju ostale dužnosti u taktičkim jedinicama – odeljenju, vodu, četi (bateriji), bataljonu tj. divizionu.

U vežbi su učestvovali avioni i helikopteri Vazduhoplovstva i protivazduhoplovne odbrane koji su predstavili dejstvo izviđačke i lovačko-bombarderske avijacije. Vežba je počela upravo naletom aviona G4, da bi nekoliko minuta kasnije simulaciju lovačke zaštite prikazao par aviona mig 29.

Iz helikoptera gama prikazano je dejstvo po oklopnim borbenim vozilima protivnika vođenim raketama, dok su po istim ciljevima sa zemlje dejstvovali odeljenje fagota-a i odeljenje maljutki. Učinak na cilju bio je prema izveštaju osmatrača – uništenje.

Vatrenu podršku napada pešadije prikazao je vod minobacača. Posle korekture i pogodaka u obeleženu prostoriju na brdu Krčor usledilo je dejstvo pešadijskog voda naoružanog automatskim puškama, mitraljezima, dalekometnim snajperskim puškama 12,7 milimetara i autoatskim bacačima granata.

Dejstvo tenovskih i mehanizovanih jedinica usledilo je nakon zadimljavanja bojišta. Tenkovi M84 i borbena vozila pešadije uspešno su pogađala ciljeve na udaljenisti od preko 1.000 metara. Grupa za održavanje puteva predstavila je inžinjerijska dejstva pri nailasku na prepreku.

Posmatrači vežbe mogli su da vide i prikaz izvlačenja ranjenika i kontrole teritorije kao i rad punkta Ujedinjenih nacija koji spada u elemente treće misije vojske. Tom prilikom predstavljena je situacija sukoba mirovnih snaga sa lokalnim stanovništvom.

Na drugoj radnoj tački predstavljena je delatnost tehničkoremontnih zavoda iz Kragujevca i Čačka, dok je na trećoj prikazan rad poljske bolnice koju je postavilo osoblje Vojnomedicinske akademije. Intendanti su se potrudili da i ova vežba ne protekne bez specijaliteta spremljenih u poljskim i improvizovanim kuhinjama i od namirnica koje se mogu naći u prirodi.

Na vežbi je učestvovalo ukupno oko 1000 ljudi, studenata završnih godina Vojne akademije smerova pešadije, oklopnih i mehanizovanih jedinica, artiljerije, telekomunikacija i informatike, intendantske, saobraćajne, tehničke i službe logistike. Učestvovali su takođe i pripadnici Škole rezervnih oficira pešadije, oklopnih jedinica, inžinjerije i logistike, a iz Vojske Srbije pripadnici Komande KoV, Komande za obuku, Centra za mirovne operacije, Komande ViPVO i pripadnici brigade veze. Sanitetsku podršku organizovala je Vojnomedicinska akademija.


Arhiva vesti   2011 2010 2009 2008
Center Separator
Center Separator
INFORMACIJA O KORIŠĆENjU PLATFORME ZA UČENjE NA DALjINU
Pretraživanje Aktuelnosti 2009
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-065; Faks: 011/3005-190
E-pošta: kancelarija@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna