ћирилица | english
HorSeparator

Naslovna / Odnosi s javnošću / Aktuelnosti / Arhiva aktuelnosti / Aktuelnosti 2009 / STUDENTI NA MEĐUNARODNOM KRSTARENjU - povratak

Aktuelnosti 2009
22. 06. 2009.   14:32:20

STUDENTI NA MEĐUNARODNOM KRSTARENjU - povratak

 PRETHODNI IZVEŠTAJI
Isplovljenje iz Tivta
 Istanbul
 Konstanca
 Pirej 
 sms vesti

 

 

 

 

 

Studenti Vojne akademije uplovili su u tivatsku luku 15. jula 2009. nakon dugog krstarenja koje je počelo 20. juna tokom kojeg su posetili Tursku, Rumuniju, Grčku i Crnu Goru.

U poslednjoj etapi putovanja, pomorci su pristali u atinsku luku Pirej i tokom boravka u Atini otišli u zvaničnu posetu japanskom brodu koji je bio ukotvljen pored „Jadrana“, gde su se upoznali sa sistemom školovanja japanskih kadeta. Upriličen je i koktel sa visokim predstavnicima japanske ambasade iz Grčke i predstavnicima grčke mornarice.

Drugog dana posete Grčkoj organizovan je obilazak Akropolja, a u večernjim časovima je organizovan prijem na brodu. Tom prilikom na brod su došli visoki predstavnici grčke mornarice, predstavnici grčke pravoslavne Crkve, japanski predstavnici, vojni izaslanici država učesnica ovog krstarenja. Takođe, na prijem je došao naš izaslanik odbrane u Grčkoj, pukovnik Stefanović kao i studenti koji se nalaze na školovanju na vojnim akademijama u Grčkoj.

Isplovivši iz Atine, uprkos nepovoljnom vetru, prošli su kroz Korintski kanal i blizu obale polagali ispit iz terestričke navigacije i to rad na karti, smeranje objekata pomoću smernih ploča, aparata i sekstanta, praktične ispite iz elektronske i astronomske navigacije, meteorologije i pomorstva. Studenti su pokazali zrelost i ozbiljnost i sve ispite položili sa najvećim ocenama.

Srpska i crnogorska delegacija položile su vence u Plavoj grobnici na Krfu uz zvuke instrumentala 

«Tamo daleko» i recitacije studenta Bogićevića «Stojte galije carske» koja je mnoge ostavila bez teksta. Posle polaganja venaca brod je krenuo severnim prolazom prema Tivtu još 218 milja. 

Pred uplovljenje u crnogorske vode blizu albanskog grada Medova položili su vence crnogorskim dobrovoljcima iz Prvog svetskog rata

 gde je 1916. godine brod sa iseljenicama iz Amerike naleteo na minu.

Posle 26 dana i prevaljenih približno 2009 milja, studenti su položiti najvažniji ispit, pobedili su sve brodske uslove u kojima je teško živeti i raditi a posebno što su uz sve uslove učili i izvršavali svoje obaveze na brodu.

Konačno, 15. jula u 10 časova, brod je uplovio u Tivat, dat je rubni pozdrav svima koji su bili na svečanom dočeku. 

Galerija:

  

   

  

   

 


Arhiva vesti   2011 2010 2009 2008
Center Separator
Center Separator
INFORMACIJA O KORIŠĆENjU PLATFORME ZA UČENjE NA DALjINU
DIGITALNI REPOZITORIJUM DOKTORSKIH DISERTACIJA
Pretraživanje Aktuelnosti 2009
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-065; Faks: 011/3005-190
E-pošta: kancelarija@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna