26. 06. 2009.
ПОСЕТА ХИЛАНДАРУ


Студенти Војне академије боравили су од 17.јуна до 23.јуна на поклоничком путовању у манастир Хиландар, на Светој гори. Групу од 49 студената предводили су капетан фрегате Светозар Василески и поручник Дејан Михајловић, а пратили су их представници Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке, ђакон Јован Бабић и ђакон Драган С. Танасијевић.

Ова посета реализована је на основу споразума Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке СПЦ-е и Војне академије и представља круну једногодишње сарадње СПЦ и Војне академије која се састојала од бројних предавања и обилазака манастира у Србији.

Током посете манастиру Хиландар домаћин је био јерођакон Доситеј Хиландарац који је студенте упознао са историјом манастира и његовим значајем за културно, историјскои духовно уздизању српског народа као и стварање српске државе.

Ово је била прва организована посета студената Војне академије центру српске духовности - манастиру Хиландару. Братство Царске Лавре Немањића широкогрудо је прихватило студенте и позвало их да и убудуће посећују Свету Гору и Хиландар.

 

Крштење

Током боравка у Хиландару студенти су учествовали у свечаним литургијама на којима су се редовно причешћивали. Двојица студената, Душан и Немања,одлучили су да Свету тајну крштења приме на исконски начин, крштењем у мору, на обали Егејског мора под окриљем манастира Хиландар.

Јерођакон Доситеј је студентима, током обиласка манастира, показао Ризницу у којој су видели повеље потписане руком наших краљева и царева, предмете са ратишта од Косовске битке до новијих ратова, те иконе и делове иконостаса из доба градње манастира. Студенти су имали прилику да виде и винову лозу која расте из зида цркве Св. Милутина, вински подрум манастира и гробљанску цркву.

Посебно одушевљење студената изазвало је сазнање да обедују у трпезарији где је Свети Сава давао благослове за почетак и завршетак обедовања.

Први епитроп Царске Лавре Немањића манастира Хиландара, јеромонах Методије, примио је припаднике Војне академије и том приликом изразио захвалност због посете будућих официра Војске Србије.

Пријем код јеромонаха Методија

Јеромонах Методије је у гостопримници уприличио свечани сусрет са студентима Војне академије који су први пут били у посети Хиландару.

Отац Методије истакао је велики значај који братство манастира Хиландара придаје припадницима српске војске, поготово студентима и ученицима војношколских установа. Пренео је велико задовољство браће монаха због доласка студената и потврдио је да ће Немањићка задужбина на Светој Гори и надаље широм отварати врата студентима и старешинама наше војске и тиме допринети развоју личности и врлина ових младих људи.

Капетан фрегате Светозар Василески рекао је да га веома радује чињеница да се у Војсци Србије покренуо процес остваривања сарадње са верским заједницама, а нарочито са Одбором за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке СПЦ-е  у погледу остваривања верских права, као и могућност да се студенти на поклоничким путовањима упознају са историјским и духовним вредностима српског народа.
У име начелника Војне академије генерал-мајора мр Видосава Ковачевића капетан фрегате Василески уручио је књигу ''Српска војска'' јеромонаху Методију.

Војни секретар Епископа хвостанског Атанасија, ђакон Јован Бабић,изразио је захвалност, у име Епископа Атанасија, на немерљивом доприносу хришћанском васпитању и образовању будућих српских официра.

Током пријема студенти су,смисленим и озбиљним питањима,подстакли хиландарске монахе да разговарају са њима о свим недоумицама које имају у погледу хришћанског образовања.

Отац Методије уручио је капетану фрегате Василеском монографије Хиландара као поклон министру одбране и начелнику Војне академије, а сваком студенту уручио је књигу са благословом Свете Царске Лавре Немањића.

Приликом повратка у Републику Србију студенти су посетили Српско војничко гробље  и цркву Св. Димитрија у Солуну где су се поклонили сенима својих предака.

Начелник Војне академије генерал-мајор мр Видосав Ковачевић  и Његово Преосвештенство викар Патријарха српског Павла Г. Атанасије Ракита, који је служио молебан у цркви Св. Архангела Гаврила ,обратили су се студентима и старешинама Војне академије и пожелели им срећан пут.

Галерија вести
Хиландар2009 1 Хиландар2009 2 Хиландар2009 3 Хиландар2009 4 Хиландар2009 5 Хиландар2009 6 Хиландар2009 7 Хиландар2009 8 Хиландар2009 9 Хиландар2009 10 Хиландар2009 11 
ВОЈНА АКАДЕМИЈА - Павла Јуришића Штурма 33, 11000 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190; Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
copyright © Војна академија Београд / сва права задржана
дозволу за употребу материјала објављених на сајту тражите преко е-адресе: kancelarija@va.mod.gov.rs