latinica | english
Вести

Увид јавности докторске дисертације кандидата Владе МитићаМинистар Вулин на обуци кадета: Наше оклопне јединице добиће првокласне официреОбавештење о другом делу селекције кандидата из грађанства за упис у Војну академију у школској 2020/2021. годиниОбавештење о допунском термину првог дела селекције кандидата из грађанства за упис у Војну академију у школској 2020/2021. годиниИзбор у звања сарадника на Војној академијиСвечаност поводом откривања бисте генерала Јована Мишковића и отварања Спомен собе на Војној академијиНових 3.300 квадрата за смештај кадета Војне академијеСписак кандидата који су успешно реализовали први део селекције и стекли услов да наставе даљи процес селекције за упис у Војну академијуИнтерни конкурс за избор и поновни избор лица у звање наставника вештина и сарадника Војне академије у пољу друштвено-хуманистичких наукаМинистар Вулин: Будући пилоти и ученици завршне године Средње стручне војне школе нису прекидали школовање током пандемијеСве вести

Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна / Библиотека

Библиотека

Центар за библиотекарство, војнонаучну документацију и информацију је библиотечки, информационо-документациони и реферални центар Министарства одбране и Војске Србије. Матична је библиотека за библиотеке Министарства одбране. Подршка је образовном и раду свих нивоа школовања на Војној академији, као и научно-истраживачком и стручном раду и усавршавању свих припадника Министраства одбране и Војске Србије.

Настао је спајањем Центра за војнонаучну документацију, информације и библиотекарство (ЦВНДИ, Балканска 53) и Библиотеке Војне академије 2009. године.

Најстарија библиотека војне школе била је при првој Војној академији код нас, коју је, под називом Књажевско-сербска Војна академија, основао кнез Милош Обреновић 1837. године у Пожаревцу.

Корени Центра за војнонаучну документацију, информације и библиотекарство су у Војној књижници, формираној при првом Министарству војном 1862. године.

 

Најважнији послови Центра за библиотекарство, војнонаучну документацију и информацију:

 • прикупља, обрађује, чува, користи и обезбеђује приступ библиотечкој грађи и информацијама;
 • снабдева организационе јединице Министарства  одбране и Војске Србије војном литературом;
 • врши набавку наставне литературе за потребе Војне академије и Војне гимназије;
 • чува резерву војне литературе;
 • врши пријем, обраду, заштиту и чување обавезног примерка сваке монографске публикације објављене у Министраству одбране у штампаној, електронској или другој форми;
 • прикупља, обрађује и чува магистарске тезе, докторске дисертације и специјалистичке радове одбрањене у Министарству одбране;
 • води каталог старе и ретке књиге у Министарству одбране, као покретног културног добра и сарађује са Народном библиотеком Србије у вези са евидентирањем и заштитом;
 • израђује текућу библиографију монографских публикација издатих у Министарству одбране и различите ретроспективне и специјалне библиографије.


Фондови
Центра за библиотекарство, војнонаучну документацију и информацију

 

Књижни фонд Центра за библиотекарство, војнонаучну документацију и информацију садржи 339.324 наслова монографских публикација у 839.512 примерака и 2.542 наслова часописа у преко 800.000 примерака.

 

Центар за библиотекарство, војнонаучну документацију и информацију располаже наставним, општим, војним и специјалним фондом, обавезним примерком, резервом војне литературе, старом и ретком библиотечком грађом, геотопографским материјалом, оперативно-тактичким задацима и општим и војним фондом Војне гимназије.

 

Наставни фонд обухвата библиотечку грађу намењену свим нивоима школовања на Војној академији.

 

У општем фонду налази се библиотечка грађа из области војних наука, ратне вештине, историје, социологије, геополитике, географије, филозофије, психологије, књижевности и уметности и референсна збирка (енциклопредије, речници, лексикони, приручници).

 

Фонд војне литературе обухвата војностручну (доктринарно-системска дела, правила, упутства и приручници), војнонаучну и војнопублицистичку литературу.

Фонд специјалне документације чине публикације степеноване са поверљиво и строго поверљиво, затим докторске дисертације, магистарске тезе, специјалистички радови и научно-истраживачки радови.

Фонд резерве обухвата резерву војне литературе Министарства одбране.

 

Фонд обавезног примерка обухвата све публикације у штампаној или електронској форми објављене у Министарству одбране и Војсци Србије.

Стара и ретка књига

Посебну вредност књижног фонда чини фонд старе и ретке књиге, формиран током дужег временског периода, наслеђивањем и преузимањем сачуваних фондова многих важних војних и других институција, као што су: Библиотека Ђенералштаба Војске Краљевине Србије, Библиотека Главног ђенералштаба Војске Краљевине СХС, Библиотека Главног ђенералштаба Војске и морнарице Краљевине Југославије и библиотеке истакнутих личности, међу којима се истиче заоставштина ђенерала Јована Мишковића, начелника Главног ђенералштаба и министра војног (1878-1890) и председника  Српске краљевске академије (1900-1903).

 

Најзначајнији примерци старе и ретке књиге су: ЖИТИЈЕ И СЛАВНАЈА ДЕЛА ГОСУДАРЈА И ИМПЕРАТОРА ПЕТРА ВЕЛИКОГ Захарија Орфелина из 1772. године, ПРАВИЛА ПЕШАЧКЕ СЛУЖБЕ из 1845. године, ДОЛАЗАК ТУРСКИХ ЦАРЕВА-РАТ ПРОТИВ ХРИШЋАНА И ПОСТУПАК ПРЕМА ЊИМА из 1540. године...


Смештај библиотечке грађе


Библиотечка грађа
Центра за библиотекарство, војнонаучну документацију и информацију смештена је на 6 (шест) локација:  

 

1. Објекат број 50 (улаз „Д“) касарне „Генерал Јован Мишковић“ (Павла Јуришића Штурма 1)

 

     Радно време: 08.00–15.00
     Телефон: 3603-607 (40-607)

2. Објекат КН 4 касарне „Генерал Јован Мишковић“ (Павла Јуришића Штурма 33)

 

Радно време: понедељак и четвртак: 12.00–19.00

                    уторак, среда и петак: 07.30–14.00
                      
Телефон: 3603-243 (40-243)

 

3. Аеродром Батајница

 

Радно време: петак 08.00–15.00

 

4. Војна гимназија – Интернат, Хумска 22

 

     Радно време: уторак, среда, четвртак: 09.00–17.00
     Телефон:    3603-945 (40-945)

5. БАЊИЦА – објекат бр. 22 касарне „Бањица“

 

     Радно време: 08.00–15.00
     Телефон: 2063-399 (290-399)

 

6. Дом Војске Србије – Браће Југовића 19

 

Радно време: уторак и четвртак 08.30-15.30

Телефон: 3201-499 (23-499)

 

Корисници, услови коришћења и услуге

 

Право коришћења фондова имају ученици, кадети, полазници и студенти Војне академије, али и сви припадници Министрства одбране и Војске Србије у складу са Правилником о библиотечко-информационој делатности у Министарству одбране и Војсци Србије („СВЛ”, број 17/16).

.

Осим услуге издавања књига, Центар за библиотекарство, војнонаучну документацију и информацију корисницима пружа и друге услуге:

 • све врсте научних и стручних информација на основу фондова Центра и других информационих извора;
 • помаже корисницима у претраживању специјализованих база података (EBSCO) и коришћења портала КоБСОН;
 • израђује библиографије и библиографске информације на лични захтев корисника;
 • доставља налоге за отварање личног корисничког имена на серверу Народне библиотеке Србије за коришћење портала КоБСОН.

 

Корисници ван система одбране могу користити услуге Центра за библиотекарство, војнонаучну документацију и информацију под следећим условима:

 •  
  • да се баве научноистраживачким радом или радом који доприноси угледу и афирмацији Војске Србије;
  • да упуте захтев начелнику ЦБВНДИ за коришћење фондова са наведеном темом и потребном литературом;
  • да могу да користе само књиге отвореног карактера у просторијама Библиотеке;
  • да им се услуге наплаћују према Ценовнику пружања услуга из надлежности културе и војних традиција у МО и ВС („СВЛ”, број 31/16).

 

Начелник ЦБВНДИ потпуковник др Иван Мијатовић

Телефон: 3603-032 (40-032)

e-mail: mijatovic.ivan@mod.gov.rs

 

Контакт

вс Зорица Будимировић

Телефон: 3603-604 (40-604)

e-mail: zorica.budimirovic@mod.gov.rs

 

HorSeparator
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна