01. 07. 2009.
ПОСЕТА КРФУ И ОСТРВУ ВИДУ

Група поклоника, ученика 35. класе Војне гимназије, коју су водили вероучитељ ђакон Јован Бабић, јерођакон Доситеј Хиландарац, монах Српске царске лавре на Светој Гори и поручник Негован Иванковић, старешина Војне академије, боравила је недавно на грчким острвима Крф и Видо.

На путу су их пратили и старији водници Никола Мијовић и Чедомир Грујић, студенти друге године Православног богословског факултета у Београду, те Милош Роксандић, студент прве године Војне академије. Током боравка у Грчкој са њима су били и архимандрит Стефан Хиландарц и јеромонах Никодим са Цетиња.

Путовање је започело молебаном у храму светог архангела Гаврила, цркви погинулих ратника у ратовима 1912–1918, парохијском црквом војних гимназијалаца.

Ученици су, најпре, посетили 63. падобрански батаљон Војске Србије у Нишу, где су у цркви светог Николе присуствовали парастосу његовим погинулим ратницима. Уз срдачне поздраве наших специјалаца и молитве протојереја Ненада Микића, ђаци су се упутили према православној Грчкој.

Српско војничко гробље „Зејтинлик“ у Солуну било је њихово прво одредиште. Дочекао их је стари чика Ђорђе, који је говорио о страдању српских војника у протеклим ратовима.

У Солуну су гимназијалци обишли Цркву светог Димитрија Солунског, у којој се чувају мошти тог великомученика и Цркву свете Софије и светог Григорија Паламе.

На Метеорима су посетили манастир Преображења господњег, задужбину монаха светогорског Атанасија и монаха Јоасафа, једног од потомака српског владара Симеона Уроша.

Уз песму Тамо далеко, трајектом „Елена“ препловили су Јонско море и стигли на Крф. У цркви светог Спиридона присуствовали су светој литургији и парастосу свим погинулим српским ратницима од Косова до данашњих дана. Причестили су се на истом месту где и њихови преци.

У луци Гувија војни гимназијалци видели су спомен-плочу на месту где су се српски војници некада искрцали на Крф. Обишли су и музеј „Српска кућа“, где су, током изгнанства, биле смештене државне институције Србије и краљевска породица.

Утисци које су понели са острва Видо, из маузолеја, костурнице и са гробља српских војника заувек ће остати урезани у сећањима ученика 35. класе Војне гимназије. Плава гробница остаће вечно сведочанство о српским жртвама и његовој трагичној одисеји.

ВОЈНА АКАДЕМИЈА - Павла Јуришића Штурма 33, 11000 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190; Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
copyright © Војна академија Београд / сва права задржана
дозволу за употребу материјала објављених на сајту тражите преко е-адресе: office@va.mod.gov.rs