latinica | english
Вести

Увид јавности докторске дисертације кандидата Владе МитићаМинистар Вулин на обуци кадета: Наше оклопне јединице добиће првокласне официреОбавештење о другом делу селекције кандидата из грађанства за упис у Војну академију у школској 2020/2021. годиниОбавештење о допунском термину првог дела селекције кандидата из грађанства за упис у Војну академију у школској 2020/2021. годиниИзбор у звања сарадника на Војној академијиСвечаност поводом откривања бисте генерала Јована Мишковића и отварања Спомен собе на Војној академијиНових 3.300 квадрата за смештај кадета Војне академијеСписак кандидата који су успешно реализовали први део селекције и стекли услов да наставе даљи процес селекције за упис у Војну академијуИнтерни конкурс за избор и поновни избор лица у звање наставника вештина и сарадника Војне академије у пољу друштвено-хуманистичких наукаМинистар Вулин: Будући пилоти и ученици завршне године Средње стручне војне школе нису прекидали школовање током пандемијеСве вести

Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна / Односи с јавношћу / Актуелности / Архива актуелности / Актуелности 2009 / СТУДЕНТИ НА МЕЂУНАРОДНОМ КРСТАРЕЊУ - повратак / Истанбул

Истанбул

Школски брод Јадран упловио је 26. 06. 2009. године у Истанбул, прву луку на овогодишњем крстарењу, након пет дана пловидбе и пређених 800 миља. Посаду је дочекао командант Северне флоте Турске, вицеадмирал Feyyaz  Öğutcü.

Студенти Војне академије пристигли су на другу тачку свог путовања, а за собом су оставили четири мора: Јадранско, Јонско, Егејско и Мраморно, као и мореузе попут Коринта и Дарданела. На улазу у Босфор (тур. Истанбул Богази) у раним јутарњим сатима 26. јуна 2009. године угледали су царски град, некада Kонстатинопољ, после Цариград, а сада Истанбул.

Након пет дана пловидбе по тешком мору, студенти су савладали почетну обуку из терестричке навигације и поморства. Спасавање човека из мора, напуштање брода, обука за рад на једрима, разапињање једара, одређивање позиције, смерање објеката на обали, идентификација небеског свода и др. само су неке од тема којима су овладали.


Жеља за знањем и пловидбом улила им је снагу, храброст и пре свега жељу да много науче, као и да издрже све тешке ситуације на мору јер само тако могу да сазнају зашто су изабрали позив морнара. 

Од момента изласка из Боке которске до упловљења у Босфор време им није било наклоњено, тако да су студенти били принуђени да се већ на почетку адаптирају на поморски живот, бродске услове и да савладају морску болест. Изузетно јак јужни ветар који је дизао велике таласе на Јонском и Егејском мору и невера која им је правила проблеме (јака киша, олујни ветар јачине и до 30 метара у секунди, море које је достизало и шест бофора), отежавали су нормалне активности на броду. Али, и поред свих проблема студенти су све своје дужности извршавали одговорно и савесно као да су били на брод у већ и да им ово није прва пловидба морем.

Током боравка у Турској студенте примити представници Турске морнарице у официрском клубу. Домаћини су обезбедили разгледање и упознавање знаменитости града као и посету Војној академији Турске. Вече пред само испловљење на Јадрану ће бити организован пријем за високе званичнике Турске морнарице, војне представнике других држава које се налазе на овом крстарењу и за друге јавне личности из друштвеног и културног живота Турске.

Пловидба се наставља 30. јуна, када ће Јадран запловити према Констанци где је плаирано упловљење 2. јула 2009. године.

HorSeparator
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна