latinica | english
Вести

Увид јавности докторске дисертације кандидата Владе МитићаМинистар Вулин на обуци кадета: Наше оклопне јединице добиће првокласне официреОбавештење о другом делу селекције кандидата из грађанства за упис у Војну академију у школској 2020/2021. годиниОбавештење о допунском термину првог дела селекције кандидата из грађанства за упис у Војну академију у школској 2020/2021. годиниИзбор у звања сарадника на Војној академијиСвечаност поводом откривања бисте генерала Јована Мишковића и отварања Спомен собе на Војној академијиНових 3.300 квадрата за смештај кадета Војне академијеСписак кандидата који су успешно реализовали први део селекције и стекли услов да наставе даљи процес селекције за упис у Војну академијуИнтерни конкурс за избор и поновни избор лица у звање наставника вештина и сарадника Војне академије у пољу друштвено-хуманистичких наукаМинистар Вулин: Будући пилоти и ученици завршне године Средње стручне војне школе нису прекидали школовање током пандемијеСве вести

Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна / Односи с јавношћу / Актуелности / Архива актуелности / Актуелности 2009 / СТУДЕНТИ НА МЕЂУНАРОДНОМ КРСТАРЕЊУ - повратак / Констанца

Констанца

''Јадран“ је у рано јутро, 2. јула, после 200 миља, упловио у луку Констанцу на везу ратне луке. Констанца је прави лучки град, потпуно различит од Истанбула. Брод је био везан између две велике фрегате на главном пристаништу. Судећи по бродовима везаним у луци, румунска морнарица представља респектабилну војну силу на Црном мору.  Један од природних феномена јесте велика дубина мора у подручју луке, у радијусу од 20 миља, која достиже и 100 метара. Школски брод „Јадран“ усидрио се на пет миља од обале, на дубини од 23 метра.

Након упловљења, за студенте је уприличен обилазак Војне академије, где су сазнали много корисних информација у вези са њиховом акредитацијом и увезивањем у систем школства у складу са Болоњском декларацијом, као и признавањем диплома у ЕУ. Од 1.800 студената који похађају њихову војну академију само 250 се школује за позив официра, а остало су цивили. Према томе, потпуно су отворени према друштву и много приходују на пољу образовања и реализације професионалних поморских курсева који се, између осталог, реализују и код нас.

Студенти су били одушевљени симулаторима за обуку и наставним средствима које поседује Војна академија Румуније. Након обиласка Академије, домаћини су  одвели делегацију у разгледање града где су могли да виде канал Чернавода, од непроценивог значаја за град јер га спаја са Дунавом, тако да је лука не само морска већ и речна лука за искрцај и укрцај терета.

Делегација Војне академије Републике Србије запажена је на оваквим пријемима и придаје јој се велики значај, што је већ потврђено на пријемима у Истанбулу где су им посебну част одали наши изасланици одбране.

Студенти своје путовање настављају даље пловидбом до обала Грчке и лука Пиреј и Крф.

До Констанце...

Обука
... Највише пажње посвећено је на часу астрономске навигације у поноћ, за који су се, поред наших студената, заинтересовали и студенти других земаља, као и сама команда и посада брода, које су присуствовале том часу. Небо је било кристално јасно. Ређала су се сазвежђа од Ursa minor, Ursa Major, Perseus, Cassiopeia, звезде Deneb, vega, altair, па даље сазвежђа Стрелца, Шкорпије, Девице, Bootesa, Corone Boreales и многа друга ...

Босфор
... Босфор има своје специфичности које су оставилe изузетан утисак на целу посаду. Илустрације ради – мореуз је дужине 30 км, ширине (на неким деловима) до 1 км, а најшире до 3,7 км, и дубине између 30 и 120 метара. Може се упоредити са Дунавом.
То је некада била речна долина која је одавно потопљена. Има стрме стеновите обале и много залива, а највећи од њих, на златном рогу, је Истанбул. 
Две обале, европску и азијску, спајају два моста која су дугачка тачно 1.074 м, односно 1.090 м (Босфорски мост неки зову и мост Европа или мост Мехмеда освајача).

Временске прилике
...Станице NAVTEXA слале су прогнозу за 24 сата (нестабилно време), што би пореметило план обуке која је предвиђена. Међутим, на Црном мору – море нула бонаца, али велика влага и температура. Поднебље циклона померило се према унутрашњости Балкана, тако да је у подручју пловидбе било стабилно и мирно. Настава се наставила јачим  интензитетом. Ређале су се теме, опис светионика, плима и осека, излаз и залаз сунца, опис свих навигацијских уређаја на броду (радар, ГПС, жирокомпас, брзиномер, дубиномер.. ).

HorSeparator
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна