latinica | english
Вести

Министар Вулин: Кадети Војне академије показују изузетне резултатеСвечаност поводом завршетка школовања 44. класе Војне гимназијеУвид јавности докторске дисертације кандидата Владе МитићаМинистар Вулин на обуци кадета: Наше оклопне јединице добиће првокласне официреОбавештење о другом делу селекције кандидата из грађанства за упис у Војну академију у школској 2020/2021. годиниОбавештење о допунском термину првог дела селекције кандидата из грађанства за упис у Војну академију у школској 2020/2021. годиниИзбор у звања сарадника на Војној академијиСвечаност поводом откривања бисте генерала Јована Мишковића и отварања Спомен собе на Војној академијиНових 3.300 квадрата за смештај кадета Војне академијеСписак кандидата који су успешно реализовали први део селекције и стекли услов да наставе даљи процес селекције за упис у Војну академијуСве вести

Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна / Односи с јавношћу / Актуелности / Архива актуелности / Актуелности 2009 / СТУДЕНТИ НА МЕЂУНАРОДНОМ КРСТАРЕЊУ - повратак / Пиреј

Пиреј

Након четири дана пловидбе на школском броду „Јадран“ и пређених 450 миља делегација Војне академије упловила је у Грчку луку Пиреј. У току путовања студенти су опловили три мора: Црно, Мраморно и Егејско, и прешли два мореуза: Босфор и Дарданеле, како би дошли на своје четврто одредиште.

Констанца – Пиреј

Студенти су понели лепе утиске из Констанце и желели би да се врате у ту луку када српски брод „Козара“ буде долазио у Румунију следеће године. Захваљујући каналу Чернавода, који спаја Дунав са морем, развијени су речноморски терминали, а везови су им сигурни и за речне бродове који излазе на Црно море. Непрегледни лукобрани и мале дубине дају сигурност бродовима који долазе  Дунавом.

Јадран је испловио 5. јула из Констанце и кренуо на своју нову етапу путовања. Црно море је, и овог пута, било „љубазно“ према нама, па нас је „пустило“ без икаквих проблема. Настава је почела. Студенти су морали да направе курсни нацрт повратка до Тивта – прорачунато је 1.005 миља. Припремили су прорачуне проласка кроз Босфор и Дарданеле и научили где се налазе сваки рт и светионик, тако да су знали шта их чека.

Ноћи на Црном мору биле су идеалне за обуку из области астрономске навигације. Сва мерења почињала су после поноћи, а студенти су имали прилику да искусе како је било некада када су позиције брода одређиване помоћу небеских тела.

У 4.30 часова упловили смо у Босфор. За нас није било одмора, јер жеља студената да виде и науче што више била је јача од сна. Док смо пловили кроз мореуз кормиларио је студент Јовановић, коме ће ово путовање остати у најлепшем сећању. Изнова смо пловили испод мостова, поред Истанбула, који на јутарњем сунцу делује прелепо и не може се речима описати. 

Притисак у Мраморном мору био је низак, па смо се плашили да је пред нама циклон. Велика влажност и високе температуре нису нам дозвољавале да се опустимо и одморимо за наредне задатке.

На часовима метеорологије студенти су научили све о облацима, ветровима, стању мора, притиску, температури мора и ваздуха, влажности, циклону и антициклону и показно о метеоролошким инструментима.

Уочи заласка сунца 6. јула „Јадран“ се нашао пред вратима Дарданела. Приликом уласка у мореуз пловимо десном страном, а брзина брода је све већа због јаких струја, које су излазне. Студенти су одређивали позиције помоћу објеката на обали, у размаку времена, учили о светионицима и њиховим карактеристикама дубоко у ноћ. Са десне стране остављали смо Галипоље, за Турке важно место због победе над савезницима, 1915. године. У даљини су се видела сва историјска места, која су  била осветљена и добро се видела са мора.

Први утисак о пловидби овим мореузом намеће поређење са пловидбом Дунавом. Пловне ознаке су као код нас – црвене и зелене, на обали су светла која нас наводе, постоје чак и покривени смерови којих се треба придржавати. Све је исто као код нас – „тешка навигација“. На излазу брод достиже највећу брзину до сада – 11,5 чворова. Много бродова и много избегавања судара – као шаховска табла. Студенти који су били на мосту учили су како се плови у тешком навигацијском подручју, непроцењиво искуство које би неко и платио.

На Егејском мору дочекали смо 7. јули. Брзина ветра била је 5–8 метара у секунди, смер север–североисточни, право време да „Јадран“ рашири сва своја једра – свих 12. Након сигнала ''на једра'' сви су пожурили на своје станице. Студенти су били распоређени на предњим једрима која се зову пречке.

Једрило се цео дан и тек пред вечеру једра су се убрала, а брод спремио за ноћ и часове астрономске навигације. Студенти су се већ боље сналазили у одређивању висина звезда и цртању позиција брода помоћу небеских тела.

Ујутро 8. јула успорили смо у пловидби да бисмо на позицију сидрења испред Пиреја стигли тек пред вечеру.

А онда Атина...

Пола становника Грчке живи у Атини – око  пет и по милиона. У даљини се види Акропољ, стадиони Олимпијакоса, Арена пријатељства и мира и много тога. Добијена је позиција за сидрење испред марине Каламаки. Баш у маневру сидрења почео је да дува ветар са југа – ''широко'', па смо морали да се окренемо прамцем у ветар да бисмо оборили сидро.

Пред вечеру је за студенте организован први испит – чворологија! Није било изненађења, сви су положили, и то са високим оценама! Жељни су знања и доказивања.

9. јул – паклене врућине, у кабинама је било преко 40 степени. Поред свих тешкоћа, већина је била срећна и расположена, јер смо упловљавали у један од најлепших градова на свету. Били смо свесни да има шта да се види, али ово није било туристичко путовање, већ су нас чекале активности на представљању наше Војне академије у најбољем светлу.

Делегацији Војне академије предстоји још један важан задатак пред завршетак овог крстарења и упловљење у Тиват, а то је полагање венца на острву Видо, на Крфу, у Плавој гробници. 

У следећем јављању очекујте посету студената Војне академије Републике Србије Грчкој и Атини и пролаз брода поред острва Вида.

Из Атине, капетан корвете Светислав Шошкић, вођа наше делегације на школском крстарењу  бродом „Јадран“.


Галерија:

 

  

   

  

   

 

HorSeparator
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна